Ponsonby Bathroom – Houses March 2016

Part of a complete renovation of a double-bay villa in Auckland, this top-floor bathroom is a new addition, and forms one third of the owners’ new master suite – the other two elements being a walk-through wardrobe and the bedroom.

The suite occupies the full length of the house, with the bathroom facing the street, above the front door, and the bedroom at the back, overlooking the garden. “This linear layout offers a very practical solution to how to accommodate a large, parents’ retreat into a tight roof space,” says architect Darren Jessop.

Although the space is narrow, the architect was able to fit a large walk-in shower along one wall and a generous vanity, with his and hers sinks, along the other. The toilet is situated at the end of the room, under the window. “To give the impression of space, we put a full-width mirror along one wall,” says Jessop. “We also hung the vanity off the wall, which helps make the floor area seem larger.”

Nothing has gone to waste in this bathroom. To further maximise the available space, the heated mirrors feature push-catches, which reveal hidden cupboards that extend back into the roof cavity. Light was also an important factor. Because available light was restricted to a small window at the end of the room, Jessop installed a large skylight above the shower, which allows natural daylight to stream in.

view project
view publication